www.axelsaffran.com

-----------------------------------------------------------------

Recentelijk ben ik weer gaan tekenen. Dat had ik heel lang niet (echt) gedaan. De eerste vruchten toon ik nu in de serie 'tekeningen'.

De afgelopen 12 jaar maakte ik fotomontages op een mac met beeldbewerkingssoftware en een tekentablet. Dat zal ik vast blijven doen op zijn tijd. Hier ontwikkelt elk nieuw werk zich binnen de mentale ruimte van een van de volgende thematische series:

FOTOMONTAGES KLEUR:

ELEMENTS, een serie montages waarin aarde, water, vuur, lucht en ether de hoofdrol spelen. Aangezien je deze elementen in verscheidene hoedanigheden tegenkomt, kunnen ze zowel een psychologische als een aan de fysieke werkelijkheid gerelateerde betekenis hebben. (subserie: PODS, 12 variaties op 1 thema)

BEINGS, een serie werken die handelen over de wijzen waarop bewustzijn zich kan manifesteren in deze wereld. Persoonlijke ervaring en weergave van collectieve 'macro'-fenomenen zijn hierin soms analoog aanwezig.

HYBRIDS (ofwel 'hybride wezens'), een serie over het dierlijke staartje van ons onderbewuste. Wezens met een duale verschijningsvorm laten zich portretteren op een wijze die reflecteert of becommentarieert wat de mensheid nu weer allemaal aan het doen is.

FOTOMONTAGES ZWART/WIT:

LEGENDS, Een serie waarin antieke foto's (van ca.1850 tot de Eerste Wereldoorlog) worden herboren op een surreëel, hedendaags toneel, vanwaar ze het tijdsgewricht becommentariëren dat hun levensduur vormt (overwegend doorgebracht opgeborgen in archieven). (subserie: STRUCTURES, semi-abstracte hypercollages op antieke grondslag)

--------------------------------------------------------------------------

Door het hanteren van deze conceptuele kaders creëer ik ruimtes waarbinnen visuele elementen relaties met elkaar aangaan, in een creatief proces dat bij iedere collage anders is en dat zich, met name aanvankelijk, grotendeels zonder rationele sturing voltrekt. Het proces wordt dan gedragen door intentie, terwijl ik rationeel vrijwel uitsluitend bezig ben de technische kant in goede banen te leiden. (Dat is een wereld op zich, en zo bij de tijd als het is om Photoshop te dissen, moet het me van het hart hoe mooi deze software in elkaar zit. Onmogelijk ooit uitgeleerd te raken. Zelfs experts doorgronden doorgaans maar een facet van wat met dat digitale kwaliteitsgereedschap mogelijk is. Het ironische is dat bij creatieve toepassing die veelheid aan mogelijkheden nu juist dé valkuil is.)

Soms valt me al vrij snel een autobiografisch thema op, dat de conceptuele ruimte begint te kleuren. Dat houdt in dat al mijn volgende keuzes in het licht daarvan genomen worden. De beelden die zo ontstaan, herbergen dus een specifiek perspectief, maar eveneens een veelvoud aan betekenissen, en referenties aan meeromvattende fenomenen. Dingen die niet zozeer verzonnen alswel ontdekt zijn, en die ik nooit doelbewust had kunnen zitten construeren.

Ook als ik lang na voltooiing een werk weer zie, vallen me soms nieuwe betekenis(lagen) op, waarvan ik me voorheen niet bewust was.

Dat was mijn werk achter de computer :) Tegenwoordig teken ik, en dat voelt zoals een vis zich moet voelen tijdens een opfriscursus zwemmen, na een lange tijd uit het water overleefd te hebben. Fascinerend om het verschil te zien in output via dit medium, puur omdat je als persoon niet meer dezelfde bent die je lang geleden was.

Stuur me een berichtje als je interesse hebt in een tekening, of als je een opdracht in gedachten hebt.
Prijzen beginnen bij 200 euro voor een klein portret (30x40cm)

 


Op de hoogte blijven?

Volg me op Instagram:    www.instagram.com/axelsaffran/

 

PRINTS

Open Editie-prints van mijn werk zijn te koop via Saatchi online.

Op mijn website vind je (gelamineerde) Giclée-prints in oplages van 12 per maat.

 

Geboren in 1969 - woon en werk in Venlo.

Mijn studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam

heb ik destijds voortijdig beëindigd om de wijde wereld in te trekken.

Vervolgens ben ik -- na wat cursussen aan de Vrije Acadamie in Den Haag -- begonnen als beeldhouwer.

Na een tweede langdurig verblijf in het buitenland ben ik tweedimensionaal gaan werken.

  

Autodidact wil ik mezelf niet noemen, want dat suggereert 

dat ik elk wiel aan mijn wagen zelf zou hebben uitgevonden 

en dat is nou ook weer niet zo.

 

-- Alle afbeeldingen mogen wat mij betreft worden gedownload en gedeeld, zolang het watermerk intact gelaten wordt --